free counters counter www.com2.gr

Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Δημοκρατική Συμμαχία


Βασικά σημεία του καταστατικού της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»



• Οι αρχές και οι αξίες του κόμματος περιγράφονται στην ιδρυτική της διακήρυξη, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος καταστατικού.

• Το Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος θα συγκληθεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2011. Έχει εξουσία να καταρτίσει νέο καταστατικό ή να τροποποιήσει και να συμπληρώσει το παρόν. Την ευθύνη για το Ιδρυτικό Συνέδριο Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της.

• Κάθε πολίτης που έχει το δικαίωμα του εκλέγειν, και δηλώνει ότι αποδέχεται την ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, μπορεί να εγγραφεί ως μέλος του κόμματος. Η αίτηση εγγραφής υποβάλλεται αυτοπροσώπως. Η εγγραφή γίνεται σε ειδικό μητρώο μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου. Τα μέλη οφείλουν να τακτοποιούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

• Η απώλεια ιδιότητας μέλους επέρχεται όταν το ζητήσει το ίδιο και όταν αυτό, εγγράφεται σε άλλο πολιτικό κόμμα, καταδικάζεται αμετακλήτως για διάπραξη ποινικού αδικήματος, καταφέρεται υβριστικά ή χρησιμοποιεί βία εις βάρος άλλων μελών, διακηρύσσει επανειλημμένως ή εμπράκτως την αντίθεσή του στους σκοπούς, αξίες και ιδεολογικές αρχές του κόμματος.

• Στο Ιδρυτικό Συνέδριο θα εκλεγεί Πρόεδρος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ιδρυτικού Συνεδρίου.

• Ο Πρόεδρος έχει τετραετή θητεία. Ασκεί όλες τις αρμοδιότητές του στο πλαίσιο των αποφάσεων και των κατευθύνσεων των συλλογικών πολιτικών οργάνων.

• Συγκροτείται Διοικούσα Επιτροπή με απόφαση του Προέδρου του κόμματος και έχει θητεία μέχρι την ημέρα λήξης του Ιδρυτικού Συνεδρίου. Είναι το ανώτατο καθοδηγητικό και εκτελεστικό όργανο της.

• Το κόμμα συγκροτείται περιφερειακά σε Τοπικές Οργανώσεις, στις έδρες των Δήμων. Η Διοικούσα Επιτροπή και η Οργανωτική Επιτροπή του Ιδρυτικού Συνεδρίου στο πλαίσιο προσωρινών Εσωτερικών Κανονισμών και του Κανονισμού Ιδρυτικού Συνεδρίου καθορίζουν τις διαδικασίες συγκρότησης και εκλογής των οργάνων της Περιφερειακής Οργάνωσης καθώς και εκπροσώπησης, συμμετοχής, έκφρασης στα συλλογικά όργανα και το Ιδρυτικό Συνέδριο.

• Η διαχείριση των οικονομικών του Κόμματος γίνεται με απόλυτα διαφανή τρόπο και σε πλήρη συμφωνία με τις διατάξεις του Ν. 3023/2002 για τα οικονομικά των κομμάτων. Τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος καταχωρούνται σε ειδικά λογιστικά βιβλία, με βάση το διπλογραφικό σύστημα και οι σχετικές εκθέσεις και τα πορίσματα ελέγχου δημοσιεύονται υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο του κόμματος.

• Η Δημοκρατική Συμμαχία στηρίζεται στις οικονομικές συνδρομές των μελών. Δωρεά οποιουδήποτε ποσού προς τη «Δημοκρατική Συμμαχία» γίνεται επωνύμως όπως προβλέπεται από το νόμο περί χρηματοδότησης των κομμάτων. Οποιοσδήποτε υποστηρικτής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» μπορεί να δωρίσει χρηματικό ποσό και μέσω διαδικτύου, με χρήση της πιστωτικής του κάρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου